top of page

ROHKEUS UNELMOIDA 2/2

"Clear your mind of can`t"

- Petra, nainen joka uskalsi unelmoida.Saanko esitellä teille Petran, yhden valmennettavistani. Yhden rohkeimmista, määrätietoisimmista sekä inspiroivimmista ihmisistä, joita olen tavannut ja vieläpä valmentanut. Petra ei pelkästään tehnyt elämäntapamuutosta, pudottanut painoa ja löytänyt liikunnan iloa elämäänsä. Hän myös toteutti yhden unelmistaan, unelman joka vaati häneltä lujaa tahtoa, periksiantamattomuutta sekä kovaa työtä joka päivä niin psyykkisellä kuin fyysiselläkin tasolla.

Petra on antanut luvan jakaa hänen tarinansa. Tarinan unelmista ja rohkeudesta muuttaa vanhoja, totuttuja toimintamalleja, mennä omalle epämukavuusalueelle sekä tehdä kovasti töitä oman unelmansa eteen. Petran sanoin: "Toivon mukaan tarinani inspiroi myös muita, ei vain unelmoimaan, vaan myös tarttumaan omiin unelmiin. Näin myös Sinun unelmasi, oli se sitten iso tai pieni, voisi joskus käydä toteen ja nähdä päivänvalon!"Oli joulukuu 2017 kun sain ensimmäisen kerran viestin Petralta. Rivien välistä, ja viimeistään ensimmäisellä tapaamiskerralla huomasin, ettei määrätietoisuutta puhkuva nainen ollutkaan niin varma tavoitteidensa realistisuudesta, aikaisempien kokeilujensa niin ikään epäonnistuttua. Petra oli tähänastisen elämänsä aikana ehtinyt kokeilla jos minkälaista dieettiä, liikuntamuotoja ja ottanut osaa työpaikkansa painonpudotushaasteisiin. Kaikkia kokeiluja yhdistävä tekijä oli se, ettei muutos, joka oltiin näillä kerroilla saatu aikaan, ollutkaan tullut jäädäkseen. Petralla oli lisäksi unelma, tavoite valmennukselle. Tämä unelma oli päästä opiskelemaan poliisiammattikorkeakouluun. Lisäksi hänen kasvoilleen syttyi palo, aina kun hän puhui minulle unelmastaan.

Petra on 30-vuotias, kaksivuorotyötä tekevä pienen pojan äiti. Valmentajana suurin huolenaiheeni valmennuksen alussa olikin ajan riittävyys, Petran tapauksessa ajan riittämättömyys. Ensimmäiset pääsykokeet, joihin tähtäsimme olisivat vain muutaman kuukauden jälkeen valmennuksen alusta. Niille, jotka ette ole tietoisia hakukriteereistä, alustan lyhyesti. Poliisi Amk:n pääsykokeissa testataan niin fyysistä kuin psyykkistäkin kuntoa, ja kokeen läpipääsy edellyttää jatkoon pääsyä vaihe vaiheelta, joista ensimmäisenä ovat fyysiset kuntotestit. Kuntotestit alkavat kestävyyskokeella, jossa kokelas juoksee 1500metriä tavoiteaikaa vastaan, jonka jälkeen siirrytään ketteryyskokeeseen. Ketteryyskokeessa kokelas taas suorittaa erilaisista ketteryyttä vaativista osioista koostetun esteradan hyväksytysti tavoiteaikaa vastaan. Viimeisenä kuntokokeen osakokeena on ylätalja-/leuanveto sekä penkkipunnerrus. Haastetta siis riitti, ottaen huomioon Petran hektisen elämäntyylin ja ajan rajallisuuden, treenitaustan (joka oli tässä pääsykoe vaatimuksiin nähden lähestulkoon olematon) sekä aikaisemmat liikunta ja ravintotottumukset, jotka näkyivät myös naisen lähtökunnossa.

Listaan teille seuraavaksi asioita, jotka auttoivat Petraa eteenpäin unelmissaan. Voit nyt itse pohtia omaa unelmaasi, ja suhdettasi unelmaasi/unelmiasi kohtaan.

1. ONKO UNELMASI ARVOJESI MUKAINEN. KYSYMYS: LISÄÄKÖ UNELMASI TOTEUTUMINEN ONNELLISUUTTASI, EDISTÄÄKÖ SEN TOTETUTUMINEN SINULLE "HYVÄÄ ELÄMÄÄ"?

Petra nimesi itselleen tärkeimmät elämän arvot valmennuksen alussa. Arvo listassa "poliisikoulun pääsykokeet" oli mainittu omanaan. Tämä oli ollut pitkäaikainen unelma, mutta vasta nyt hän uskalsi sanoa sen ääneen. Petra tiedosti, että unelman toteutuminen käytännön työssä voisi viedä vielä monta vuotta. Hän oli kuitenkin täysin vakuuttunut siitä, että toteutuessaan unelma mahdollistaa hänelle itselleen sekä perheelleen hyvän elämän. Petra tuumasi, että nyt on aika lopettaa "haihattelu" ja tehdä konkreettisia tekoja unelman toteuttamiseksi.

Onkin hyvä tarkastella unelmaa arvo näkökulman kautta. Tällöin tulee myös paremmin perusteltua itselle se, miksi unelman, ja myöhemmin tavoitteen toteutuminen olisi itselle omaa elämää ja elämänlaatua parantava, onnellisuutta lisäävä asia. Tavoitteen perustelu itselle sekä tahto saavuttaa kyseinen unelma näkyivät myös Petran motivaatiossa koko valmennuksen ajan.

2. UNELMAT TAVOITTEIKSI. KYSYMYS: JOS KIRJOITAT UNELMASI YHDEKSI LAUSEEKSI YLÖS PAPERILLE, VOITKO MUOKATA LAUSETTA "TAVOITE" -MUOTOON: "Tavoitteeni on..."?

Petran tapauksessa tämä tarkoittaisi seuraavaa: "Unelmoin pääsystä Poliisiammattikorkeakouluun." > Tavoite: "Tavoitteeni on päästä Poliisiammattikorkeakouluun tämän vuoden aikana." Näin unelma konkretisoituu. Antamalla tavoitteelle selkeän määreen siitä, koska haluat että näin tulee tapahtumaan, teet lisäksi selkeän suunnitelman tiedostavaan mieleesi lähteä muuttamaan unelmaa todeksi. Pienillä teoilla, joka päivä.

3. PRIORISOI AJANKÄYTTÖ TAVOITTEIDEN KANNALTA JÄRKEVÄSTI.

Keväällä, kesken pääsykoevalmistautumisen, Petra sai ylennyksen työpaikallaan. Kyseinen pesti toi omat lisähaasteensa muutenkin hektisessä lapsiperheen arjessa. Petra priorisoi tavoitteensa korkealle, ja irtisanoi itsensä pestistä pian tajuttuaan, että poliisikoulu on se, mihin hän haluaa tosissaan satsata aikaansa, lapsen ja perheen ohella.

Petra on uskomaton esimerkki monelle siinä, että rohkeus toteuttaa unelmia vaatii konkreettisia tekoja, jopa uhrauksia kaiken muun kovan työn ohella, jotta unelmat voivat joskus toteutua.

4. TEE TAVOITTEISTASI TOTTA, ÄLÄ LUOVUTA.

Selvitä ja ole kiinnostunut siitä, mitä unelmasi tai tavoitteesi vaativat toteutuakseen. Muista myös, että vaikka et pääsisikään tavoitteisiisi heti, älä luovuta vaan yritä kaksin verroin kovemmin, sillä mitä enemmän tavoitteen eteen joutuu ponnistelemaan, sitä arvokkaammalta sen saavuttaminen tuntuu.

Myös Petra selvitti, mitä poliisikouluun pääseminen häneltä vaatii. Hän palkkasi itselleen henkilökohtaisen valmentajan eli personal trainerin, alkoi muuttamaan tottuja toimintamalleja, jotka eivät enää tukeneet sen hetkisiä tavoitteita (myös tavoitteet muuttuvat läpi elämän), pudotti painoa, harjoitteli sekä pitkäjänteisesti salilla että hapotti itseään lenkkipoluilla. Petra myös haki kahdesti ja pääsikin pääsykokeissa joka kerta pidemmälle, mutta ei luovuttanut vaikka koulupaikka ei heti napsahtanutkaan. Kolmannella kerralla tavoite pääsykokeissa saavutettiin, ja hän pääsi kaikki ensimmäisen vaiheen testiosuudet kirkkaasti läpi! Ensi vuoden puolella selviää, pääseekö Petra aloittamaan pitkään haluamansa opinnot Poliisiammattikorkeakoulussa.

5. LUOTA SIIHEN, ETTÄ KOVA TYÖ PALKITAAN AINA.

Usein sanon: "Ei se päämäärä, vaan se matka". Petralle matka opetti lisäksi paljon itsestä; hän alkoi jopa nauttia olostaan epämukavuusalueella, kuten juoksupoluilla ja salilla. Lisäksi hänen psyykkinen kestävyytensä on vahvistunut koko ajan, ja naisen itsepuhelu ”en osaa”, ”ei musta ole”, on tämän matkan aikana muuttunut päinvastaiseksi: ”pystyn”, ”mä kyllä osaan”. Lisäksi hän on elämänsä kunnossa, nauttii aktiivisesta elämästään ja jokaisesta hetkestä lapsensa, ja itselleen tärkeiden ihmisten kanssa.

Petralle vahvistus koulupaikan vastaanottamisesta tulee olemaan arvokas palkinto kovasta työstä ja prosessiin sitoutumisesta. Koko matka on opettanut hänelle omien sanojensa mukaan paljon. Petralle tämä on kuitenkin ollut vasta alkua…


- Laura, Lempeä Training

3 katselukertaa0 kommenttia

コメント


bottom of page